Lézeres hegesztés

Forradalmi hegesztés a kék-infravörös hibrid lézertechnológiával

Az elektromos járművekben használt akkumulátorok gyártási folyamata során a rézanyagokat nagy sebességgel, fröccsenés nélkül hegesztik, ami egyedülálló kihívásokat jelent. Az 1000 nm-es hullámhossz közelében infravörös lézerekkel végzett hagyományos hegesztés olyan problémákkal szembesül, mint az alacsony energiaelnyelési arány és a folyamat instabilitása. Ezek megoldására fejlesztették ki az innovatív kék-infravörös kompozit lézeres hegesztési technikát, amely stabilabb és hatékonyabb alternatívát kínál. Ez a blogbejegyzés bemutatja ennek a megközelítésnek az előnyeit, és azt, hogy miként forradalmasítja az elektromos járművek akkumulátorainak rézhegesztését.

Az infravörös lézerhegesztés kihívásai

Az elektromos járművek akkumulátoraiban lévő réz nagysebességű hegesztése jellemzően infravörös (IR) lézert alkalmaz, ami két jelentős akadályt jelent: az alacsony energiaelnyelést és a folyamat instabilitását. Ahogy a réz felmelegszik, az infravörös lézerek abszorpciós sebessége növekszik, ami instabilitáshoz, például pórusképződéshez és fröccsenéshez vezet. Továbbá a nagy teljesítményű infravörös lézerek károsíthatják a lézeres hegesztő a rézfelületről visszavert energia miatt.

A kék lézer előnye

A réz körülbelül 60%-kal nyeli el a kék lézerfényt, lényegesen nagyobb mértékben, mint az infravörös fény. A jelentések kimutatták a kék dióda lézerhegesztők alkalmazásának megvalósíthatóságát a réz megmunkálására, amivel nagy hatékonyságú, kiváló minőségű rézfóliák és -lemezek hegeszthetők. A kék lézerek azonban drágábbak, mint a közeli infravörös lézerek, és a maximális teljesítményük 2000 W.

Innovatív kék-infravörös kompozit hegesztési eljárás

A kék és infravörös lézerek erősségeit és korlátait egyaránt leküzdve, LASERCHINA A mérnökök egy kék-infravörös kompozit hegesztési eljárást javasoltak. Ez a megközelítés kék lézerfénnyel kezdődik a rézfelület hatékony megolvasztására, majd ezt követi az infravörös lézer az olvadékmedence elmélyítésére. Ezt a technikát mérnökök kísérletekkel és numerikus szimulációkkal tanulmányozták, és ígéretes eredményeket hoztak.

Fokozott hegesztési hatékonyság kompozit lézerekkel

A LASERCHINA által előmelegítéshez kék félvezető lézert és hegesztéshez egymódusú szálas lézert használó kompozit lézerrendszer kifejlesztése kimutatta, hogy a kék fénnyel történő előmelegítés növeli a réz abszorpciós sebességét a szálas lézerfény számára, ami nagyobb olvadéktérfogatot eredményez. jobb hegesztési hatékonyság. Ez a rendszer hatékonyabbnak bizonyult, mint az egymódusú szálas lézer önmagában történő használata.

Az energiaelnyelés és -hatékonyság stabilizálása

A koaxiális kompozit kék-infravörös lézeres hegesztőgép alkalmazásával a mérnököknek sikerült stabilizálniuk az olvadékmedencét és a benne lévő termikus konvekciót, ami nemcsak a hegesztési folyamat stabilitását befolyásolja, hanem a berendezés élettartamát is meghosszabbítja. A lézer energiaelnyelése jelentősen befolyásolja ezeket a tényezőket, és a kék fényről kimutatták, hogy fokozza és stabilizálja az infravörös lézer energiahatékonyságát.

Következtetés

A kék-infravörös kompozit lézeres hegesztési eljárás jelentős előrelépést jelent a lézeres hegesztési technológia területén, különösen az elektromos járművek akkumulátoraiban használt erősen tükröződő fémek, például réz esetében. Megfelel a hagyományos infravörös lézerhegesztés által támasztott kulcsfontosságú kihívásoknak a kék fény magas elnyelési sebességének kihasználásával. Ez az innovatív megközelítés, amelyet a mérnökök kutattak és teszteltek, nemcsak a hegesztési hatékonyságot javítja, hanem a folyamat stabilitását is, ami potenciálisan új szabványhoz vezethet az elektromos járművek alkatrészeinek gyártásában. Ahogy a lézeres hegesztőgépek árai versenyképesebbé válnak, az ilyen fejlett technikák alkalmazása jelentős emelkedést mutathat, ami a hatékony és megbízható hegesztési megoldásokat kereső iparágak számára előnyös.

LÉZERMEGOLDÁSOKÉRT KAPCSOLATBAN

Több mint két évtizedes lézeres szakértelemmel és az egyes alkatrészeket a komplett gépekig terjedő átfogó termékkínálattal az Ön végső partnere a lézerrel kapcsolatos összes követelmény kielégítésében.

Kapcsolódó hozzászólások

Hagy egy Válaszol

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni *