Lézeres tisztítás

A tisztítási technológiák döntő szerepe a félvezetőgyártásban

A tisztítási technológiák döntő szerepe a félvezetőgyártásban | Laserchina

Ahogy a globális félvezető technológia folyamatosan fejlődik, a fejlett gyártási eljárások iránti kereslet soha nem volt ekkora. Különösen az ostyafelület minőségére helyezett hangsúly egyre szigorúbbá vált. Az olyan szennyeződések, mint a por, szerves és szervetlen anyagok és fémionok, amelyeket levegő, emberi érintkezés, létesítmények, gyártóberendezések, kémiai reagensek és segédanyagok szállítanak, jelentősen befolyásolhatják a félvezető chipek hozamát, elektromos teljesítményét és megbízhatóságát. Ahogyan az emberek rendszeresen fürdenek a káros bakteriális fertőzések megelőzése érdekében, a nanométeres ostyák is alapos tisztítást igényelnek, hogy hibátlan forgácsot kapjanak. Ez a bejegyzés a félvezetőgyártás létfontosságú tisztítási folyamataival foglalkozik, reflektorfénybe helyezve a feltörekvő trendeket és a háztartási tisztítóberendezések irányába történő sarkalatos elmozdulást, amelynek élén olyan innovatív cégek állnak. LASERCHINA.

A félvezető lapkák tisztításának megértése

A félvezető lapka tisztítása kritikus folyamat, amelynek célja a szennyeződések eltávolítása a chip felületéről vegyi kezeléssel, gázokkal vagy fizikai módszerekkel. A különböző gyártási szakaszok között végrehajtott tisztítás megszünteti az ultrafinom szemcsés szennyeződést, fémmaradványokat, szerves maradványokat és még sok mást, így előkészíti az ostyát a további folyamatokhoz. A jellemzők méretének miniatürizálásával a félvezetők egyre érzékenyebbek lettek a szennyeződésekre. A részecskék, fémdarabok, szerves anyagok, természetesen képződő oxidok és nyomokban lévő szennyeződések a forgács felületén mintahibákhoz és az elektromos teljesítmény romlásához vezethetnek. A tisztítási folyamat, amelyet a gyártás során gyakran többször megismételnek, az összes gyártási lépés több mint 30%-át teszi ki, ami aláhúzza ennek fontosságát.

Nedves tisztítási és száraztisztítási technológiák

A félvezető tisztítási technológiákat a használt tisztítóközeg alapján elsősorban nedves és száraz tisztításra osztják. A nedves tisztítás, amely speciális kémiai oldatokat és ioncserélt vizet tartalmaz, a domináns módszer, amelyet a részecskék, oxidok, fémek és egyéb szennyeződések sérülésmentes eltávolítása érdekében alkalmaznak. Ultrahangos hullámokat, fűtést és vákuumtechnikákat is tartalmazhat a fokozott hatékonyság érdekében. Másrészt a száraz tisztítási technikák, beleértve a plazmatisztítást, a szuperkritikus folyadékos tisztítást és a sugártisztítást, nagy szelektivitást kínálnak a különféle vékony filmek esetében, de korlátozottak az általuk kezelhető szennyeződések köre. Nevezetesen, lézeres tisztítás Az élvonalbeli vegytisztítási technológiát képviselő gépeket egyre inkább elismerik pontosságuk és környezeti előnyeik miatt. A félvezetőgyártó ipar elsősorban a nedves tisztításra támaszkodik, és bizonyos lépésekben nedves és száraz módszerek kombinációját alkalmazzák a tisztítási eredmények optimalizálása érdekében.

Batch vs. Single Wafer Cleaning

A tisztítóberendezések köre magában foglalja az egylapos tisztítógépeket és a szakaszos tisztítórendszereket, amelyek mindegyikének megvannak a maga előnyei. A szakaszos tisztítás vegyi oldatokba vagy ultratiszta vízbe meríti az ostyákat, és egyszerre több ostyát dolgoz fel a nagy teljesítmény érdekében. Ez a módszer azonban nagyobb kockázatot jelent a keresztszennyeződésre. Ezzel szemben az egyszeri ostyatisztítás az egyes ostyákat célozza meg folyadék- vagy gázsugárral, minimalizálva az anyagi károkat és a keresztszennyeződést, miközben növeli az ostya megbízhatóságát. Bár az egylapos tisztítás jobb minőségű eredményekkel büszkélkedhet, az alacsonyabb teljesítmény és a magasabb költségek jelentős hátrányok. A félvezető folyamatok előrehaladtával az elmozdulás az egyszeres szelet tisztítása felé egyre hangsúlyosabb a kiváló szennyeződés-ellenőrzés miatt.

Változás a környezetbarát takarítás és a háztartás fejlesztése felé

A növekvő környezetvédelmi előírások és a kettős szén-dioxid-kibocsátási célok közepette a félvezetőipar a fenntarthatóbb tisztítási megoldások felé fordul. Az olyan innovációk, mint a lézeres tisztítógépek, a szárazjég-tisztítás és a plazmaeltávolítás hatékony szennyeződéseltávolítást tesznek lehetővé káros vegyi kibocsátások nélkül, összhangban a környezetbarát gyártási gyakorlattal. Emellett egyre nagyobb lendületet kap a félvezető tisztítóberendezések hazai gyártására irányuló törekvés. Az ehhez hasonló vállalatok élen járnak, és olyan hatékony, hazai gyártású tisztító megoldásokat fejlesztenek ki, amelyek megfelelnek az iparág változó igényeinek, miközben csökkentik a nemzetközi beszállítóktól való függést.

Következtetés

A félvezetők gyártási folyamata nagymértékben függ a kifinomult tisztítási technológiáktól, amelyek biztosítják a nagy hozamot és a megbízható chip teljesítményt. Az iparág fejlődésével a fejlett, környezetbarát tisztító megoldások, például a lézeres tisztítógépek iránti kereslet folyamatosan növekszik. Az olyan hazai vállalatok mellett, mint a vezető szerep, a félvezető lézeres tisztítóberendezések jövője ígéretesnek tűnik, és ötvözi az innovációt, a fenntarthatóságot és a hazai fejlődést, hogy megfeleljen az ágazat szigorú szabványainak.

LÉZERMEGOLDÁSOKÉRT KAPCSOLATBAN

Több mint két évtizedes lézeres szakértelemmel és az egyes alkatrészeket a komplett gépekig terjedő átfogó termékkínálattal az Ön végső partnere a lézerrel kapcsolatos összes követelmény kielégítésében.

Kapcsolódó hozzászólások

Hagy egy Válaszol

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni *