Lézer jelölés

Az eloxált alumínium lézeres jelölés forradalmi alkalmazása

Az eloxált alumínium lézeres jelölés forradalmi alkalmazása | Laserchina

Ma egy még szélesebb körben alkalmazott lézertechnológiával – az eloxált alumínium lézeres jelöléssel – foglalkozunk. Ez a bejegyzés az eloxált alumínium anyagok jellemzőit és az eloxált alumínium lézeres jelölése mögött meghúzódó elvek vizsgálatára irányuló kísérletek tervezését tárgyalja.

Mi az az eloxált alumínium?

Az eloxált alumínium azt a folyamatot jelenti, amelynek során meghatározott elektrolitokban és bizonyos folyamatkörülmények között elektrolízissel oxidréteget képeznek az alumíniumtermékek felületén. Ez átalakítja a közönséges alumínium anyagok felületi jellemzőit, javítva színezésüket, korrózióállóságukat, sav- és lúgállóságukat, valamint elektromos szigetelési tulajdonságaikat.

Az eloxált alumínium az építőanyagok és a digitális 3C (számítógép, kommunikáció és fogyasztói elektronika) szektor kedvence. A nyugati országokban közel 20 éve sikeresen alkalmazzák az eloxált alumínium függönyfalakat. A közelmúltban az eloxált alumínium panelek népszerűségre tettek szert a Best Price kategóriában, mint új függönyfal-anyag, olyan figyelemre méltó projektekkel, mint a Hainan Tartományi Történeti Múzeum és a Dalian Nemzetközi Konferencia Központ.

A digitális 3C szektorban az eloxált alumíniumot leggyakrabban tabletek és laptopok külsejében használják.

Az eloxált alumínium előnyei

Mielőtt mélyebbre merülnénk, először ismerjük meg az eloxált alumínium szerkezetét. Az anódoxid film két rétegből áll: a belső réteg egy sűrű, üvegszerű, nagy tisztaságú alumínium-oxid film, amelynek vastagsága körülbelül 0.01-0.05 mm és nagy keménysége; a külső réteg hidratált alumínium-oxid (Al2O3·H2O) film. Ez a fólia színtelen és átlátszó, nanoporózus szerkezete lehetővé teszi, hogy könnyen felszívja a különböző színeket.

Ennek az oxidrétegnek köszönhetően az eloxált alumínium számos jelentős előnnyel büszkélkedhet:

  • Matt textúra, miközben megőrzi az erős fémes csillogást.
  • Gazdag színekkel festhető, dekoratív vonzerőt adva.
  • Ellenáll az oxidációnak, korróziónak, UV-sugárzásnak és időjárási hatásoknak, biztosítva a tartósságot elszíneződés vagy hámlás nélkül.
  • Magas hő- és tűzállóság, eloxálás után 2000°C feletti olvadásponttal.

Az eloxált alumínium lézeres jelölés hatékonysága

A gyakorlati alkalmazásokban lézeres jelölőgépeket használnak fekete foltok létrehozására az eloxált alumínium anyagok felületén. Ezt a technikát széles körben használják termékazonosításra, hamisítás elleni küzdelemre, statisztikákra és nyomon követhetőségre. A hagyományos szitanyomással összehasonlítva a lézeres jelölés olyan határozott előnyöket kínál, mint a tartósság, a hamisítás elleni védelem és az alacsony költség, mivel nem igényel további anyagokat vagy munkát, és minimális a fogyasztása.

Eloxált alumínium lézeres jelölés elvi elemzése

LASERCHINA A mérnökök kísérleteket végeztek két egyforma minta felvételével, az egyik kezeletlen, a másik pedig lézeres jelöléssel kezelve. Pásztázó elektronmikroszkópos (SEM) és energiadiszperzív spektroszkópiás (EDS) elemzéseket végeztünk mindkét mintán. A SEM analízis nem mutatott ki jelentős szerkezeti változást a kezelt és a kezeletlen területek között, kivéve a lézerrel jelölt területek sötétebb színét. Hasonlóképpen, az EDS elemzés sem mutatott ki jelentős kémiai változásokat, ami azt jelzi, hogy a lézeres jelölési eljárás nem károsítja az anódfilmet, és nem változtatja meg annak kémiai tulajdonságait.

Összefoglalva, az eloxált alumínium lézeres jelölés mögött meghúzódó alapelv magában foglalja a nagy energiájú lézersugarak felhasználását, amelyek nanohatást keltenek a felületen, növelve az anyag fényelnyelő tulajdonságait, és látható fekete színt eredményeznek. Ez a fizikai folyamat nem okoz jelentős szerkezeti vagy kémiai változást az anódfilmben.

Következtetés

Az eloxált alumínium lézeres jelölés jelentős előrelépést jelent az anyagfeldolgozási technológia terén. Tartós, esztétikus és hamisításbiztos jelölések biztosítására való képessége miatt a különféle iparágakban kedvelt választássá vált. Ahogy folytatjuk a lézeres jelölőgépek képességeinek feltárását, az eloxált alumínium lehetséges alkalmazásai az építőiparban, a digitális 3C termékekben és azon túl is bővülni fognak, így ez egy figyelemre méltó technológia.

LÉZERMEGOLDÁSOKÉRT KAPCSOLATBAN

Több mint két évtizedes lézeres szakértelemmel és az egyes alkatrészeket a komplett gépekig terjedő átfogó termékkínálattal az Ön végső partnere a lézerrel kapcsolatos összes követelmény kielégítésében.

Kapcsolódó hozzászólások

Hagy egy Válaszol

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni *