Lézeres hegesztés

A fókuszsík beállításának megértése lézeres hegesztésben: Útmutató a pontossághoz

A fókuszsík beállításának megértése lézeres hegesztésben: Útmutató a pontossághoz | Laserchina

A lézeres hegesztés precíz világában a megfelelő fókuszsík beállítása az optimális eredmény elérésének sarokköve. Ez a blogbejegyzés az általa használt alapvető technikákat ismerteti LASERCHINA A mérnökök a lézeres hegesztőgép fókuszpontját tárcsázzák, biztosítva, hogy minden projekt a fejlett lézeres feldolgozás és felügyelet által megkövetelt pontossággal induljon. A fókuszkorrekció mögött meghúzódó elvek és módszerek feltárásával célunk, hogy átfogó útmutatót nyújtsunk e kulcsfontosságú lépés elsajátításához. lézeres hegesztés folyamat.

A fókuszbeállítás elve a lézerhegesztésben

A tökéletes lézerhegesztéshez vezető út a lézersugár energiaeloszlásának megértésével kezdődik, amely nem egyenletes. A lézersugár homokóra alakúra hasonlít, és a legkeskenyebb pontján, a fókuszban a legkoncentráltabb az energia. A különböző lézeres hegesztőgépek, akár galvanométeres szkennereket, akár egy- és többmódusú lézereket használnak, eltérő energiaeloszlással rendelkeznek. A mérnökök az energiaváltozások megfigyelésével állapítják meg a fókuszsíkot, jellemzően alacsony teljesítményű, 200-500 W közötti beállítással. A szimmetrikus hegesztési jelenségek, mint például a hang, szikrák és fröcskölés azonosításával pontosan meghatározhatják a precíz lézerhegesztéshez szükséges pontos fókuszsíkot.

A fókuszsík beállításának megértése lézeres hegesztésben: Útmutató a pontossághoz | Laserchina

A lézeres hegesztőgép paramétereinek hangolása

A lézeres hegesztőgép beállítása számos paraméter finomhangolásával jár. A hegesztési mód gyakran QCW-re (quasi-continuous wave) van beállítva, a maximális teljesítmény pedig 0.3 körül van a túlzott energiafogyasztás elkerülése érdekében. Az impulzusszélesség-moduláció kritikus fontosságú, a kezdeti beállítások 0.1 ezredmásodpercnél 100%-os teljesítmény mellett, majd egy 2.5 ezredmásodperces második szakasz következik, szintén teljes teljesítmény mellett. A frekvencia-beállítások 1 és 1.5 között vannak a folyamat ellenőrzése érdekében. Ezekkel a beállításokkal a mérnökök megkezdik az élességállítás döntő feladatát.

A fókuszsík meghatározásának módszerei

A LASERCHINA mérnökei számos jól bevált módszert alkalmaznak a fókuszsík megtalálására. Az első az átlós vonalas módszer alkalmazása, ahol az előzetes fókuszpontot a vezetőfény legkisebb és legfényesebb pontja határozza meg. A következő lépés a munkadarab simítása, és a lézervezető pont és a fókuszpont összehangolása. A végső ellenőrzés a pontmódszert használja, ahol impulzusok sorozatát alkalmazzák a fókusz pontos meghatározására a hang- és fröcskölési viselkedés változásai alapján. Ez az iteratív folyamat 0.5 mm-en belüli fókuszpontosságot biztosít.

A fókuszsík beállításának megértése lézeres hegesztésben: Útmutató a pontossághoz | Laserchina

Fejlett technikák a fókuszsík beállításához

Bonyolultabb forgatókönyvek esetén a mérnökök további technikákat alkalmazhatnak, mint például a fényképészeti papírra való nyomtatás, az acéllemez nyomainak mikroszkóp alatti vizsgálata vagy a hangjelzésekre támaszkodva. Mindegyik módszernek megvan a sajátos felhasználási esete, a lézersugár és a szóban forgó anyag tulajdonságaitól függően. A kulcs az, hogy több pontot átlagoljunk, hogy kisimítsuk a hibákat, és olyan pontosságot érjünk el, amely általában 0.3 mm-en belül van.

Következtetés

A fókuszsík beállításának elsajátítása alapvető készség minden lézerhegesztőgép-kezelő számára. A mérnökök által felvázolt részletes módszertan követésével a kezelők javíthatják lézeres hegesztési folyamataik pontosságát és minőségét. Legyen szó az átlós vonalas módszerről, a pontmódszerről vagy a fejlett technikákról, a megfelelő fókusz biztosítása minden lézeres hegesztési projekt sikeréhez elengedhetetlen. Gyakorlattal és a részletekre való odafigyeléssel a kezelők elérhetik a legigényesebb lézeres feldolgozási és felügyeleti feladatokhoz szükséges pontosságot.

LÉZERMEGOLDÁSOKÉRT KAPCSOLATBAN

Több mint két évtizedes lézeres szakértelemmel és az egyes alkatrészeket a komplett gépekig terjedő átfogó termékkínálattal az Ön végső partnere a lézerrel kapcsolatos összes követelmény kielégítésében.

Kapcsolódó hozzászólások

Hagy egy Válaszol

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni *