Lézeres hegesztés, Lézervágó

A kvázi-folyamatos hullámú lézerek megértése: A lézertechnológia jövője

A kvázi-folyamatos hullámú lézerek megértése: A lézertechnológia jövője | Laserchina

A lézertechnológia világa folyamatosan fejlődik, és az új fejlesztések számos ipari alkalmazást tesznek lehetővé. A különböző típusú lézerek közül a Quasi-Continuous Wave (QCW) lézer erőteljes és sokoldalú lézerforrásként jelent meg, amely egyedülálló előnyöket kínál. Ebben a blogbejegyzésben a QCW lézerek és alkalmazásaik sajátosságaival foglalkozunk, különös tekintettel azokra a kevésbé ismert szempontokra, amelyek kivételes választást jelentenek bizonyos precíziós feladatokhoz.

Mi az a QCW lézer?

A QCW lézerek, a Quasi-Continuous Wave lézerek rövidítése, az impulzusos és a folyamatos hullámú lézerműveletek hibridje. Kezdetben 1974-ben fejlesztette ki LASERCHINA mérnökök szerint ezek a félvezető lézerek olyan teljesítményt érnek el, amely megközelíti a folyamatos emissziót egy jellegzetes impulzustöltési technikával. Ez a lézerforrások újítása új lehetőségeket nyitott a lézertechnológiai kutatásokban és alkalmazásokban, köszönhetően jelentős megbízhatóságának és fontosságának a félvezető lézer kategóriában.

Különbség és előnyök a hagyományos lézerekkel szemben

A QCW lézerek elsődleges megkülönböztetése a hagyományos lézerektől a szilárdtest-szivattyúzási technológiájukban rejlik, amely megváltoztatja az LI-görbét (a lézer intenzitása és árama közötti összefüggést), jelentősen csökkentve a meredekséget. Ez az egyedülálló szivattyúzási módszer lehetővé teszi a QCW lézerek számára, hogy stabil kimeneti teljesítményt tartsanak fenn az idő múlásával, lehetővé téve a folyamatos, csaknem folyamatos lézerkibocsátást. Az olyan előnyökkel, mint a nagy teljesítmény, a nagy hatékonyság, a kiváló sugárminőség, a kompakt méret és az alacsony költség, a QCW lézerek az alkalmazások széles spektrumát szolgálják, miközben alacsonyabb energiafogyasztást kínálnak más lézertípusokhoz, köztük a hagyományos YAG lézerekhez képest.

A QCW lézerek alkalmazása különböző iparágakban

A QCW lézerek számos alkalmazást szolgálnak ki különböző szektorokban, mivel sokoldalúak mind impulzusos, mind folyamatos üzemmódban. Ez az egyetlen lézerforrás képes kezelni azokat a feladatokat, amelyekhez korábban két külön lézerre volt szükség, így jelentős feldolgozási előnyöket biztosít. Az alábbiakban megvizsgáljuk a QCW lézerek alkalmazását a különböző iparágakban.

Precízió az elektronikában: 3C ipari alkalmazások

A QCW lézerek egyik kiemelkedő alkalmazása a 3C (számítógép, kommunikáció és fogyasztói elektronika) iparban található. Például az okostelefonok és táblagépek töltőcsatlakozóinak lézeres ponthegesztésénél a QCW lézerek kisebb hegesztési pontokat és simább felületet kínálnak a YAG lézerekhez képest, így ideálisak precíziós lézerhegesztés miniatűr csatlakozókban.

Továbbfejlesztett anyagfeldolgozás: Elektronikus alkatrészek hegesztése

Az elektronikus alkatrészekben használt réz anyagú szalagok hegesztésekor a QCW lézerek kiváló teljesítményt mutatnak a magas egyimpulzusos energiájuk és a csúcsteljesítményük miatt. Különösen hatékonyak a nagy fényvisszaverő képességű anyagoknál, mivel precíz energiakibocsátást biztosítanak, amely kritikus vékony, fényvisszaverő anyagok hegesztéséhez.

Precíziós vágás: Kerámia hordozó feldolgozás

A QCW lézerek kiválóak precíziós lézervágás olyan alkalmazások, mint az áramköri kerámia hordozók, ahol nagy csúcsteljesítményük és alacsonyabb hőteljesítményük megakadályozza a repedéseket és sima éleket biztosít.

Akkumulátor gyártás: Power Lithium akkumulátoros hegesztés

Az autóiparban a QCW lézerek döntő szerepet játszanak a nagy teljesítményű lítium akkumulátor alkatrészek hegesztésében. Egységes és stabil energiateljesítményük miatt a hagyományos YAG lézerekhez képest alkalmasabbak finom, vékony falú anyagok hegesztésére.

Orvosi eszköz gyártás: Precíziós hegesztés

A QCW lézereket széles körben használják orvosi eszközök alkatrészeinek precíziós hegesztésére is. Kis foltméretük és precíz energiaszabályozásuk ideálissá teszi őket az orvosi eszközök bonyolult hegesztéséhez, így erős, tiszta varratokat biztosítanak elszíneződés nélkül.

A QCW lézerek előnyei

A QCW lézerek számos előnnyel büszkélkedhetnek, amelyek kiváló választássá teszik őket különféle alkalmazásokhoz:

  • Kompakt méret és kompatibilitás, amely lehetővé teszi, hogy a QCW lézerek közvetlenül helyettesítsék a hagyományos termékeket a piacon, kényelmes vezetékezéssel és offline alkalmazási lehetőségekkel.
  • Lehetőség az impulzus és a folyamatos üzemmód közötti váltásra, így két különböző lézer feladatait egybe tömöríti.
  • Magas csúcs- és impulzusteljesítmény, ≤2%-os impulzusenergia-stabilitás, így alkalmasak precíziós hegesztési forgatókönyvekre.
  • Testreszabható sugármódok és szálmag-átmérők, hogy megfeleljenek mindkét alkalmazási igényének lézeres hegesztés és vágás.
  • A hagyományos lámpapumpás (YAG) lézerek cseréje az Nd:YAG lézerek (fúráshoz és hegesztéshez) és szállézerek (vágáshoz) kombinált képességeivel.

Következtetések a QCW lézerekről és feldolgozási jellemzőikről

A QCW lézerek tagadhatatlanul nagy teljesítményű, megbízható és praktikus lézerforrások, amelyek a vásárlói igények széles skáláját képesek kielégíteni. Előnyös fejlesztéseket hoztak a lézertechnológiában, és továbbra is új lehetőségeket kínálnak a kutatók és a gyártók számára. A QCW lézerek különféle, korábban több lézert igénylő feldolgozási feladatok elvégzésére való képességükkel kiemelkednek a lézeralkalmazások világában, mint átalakító technológia, amely gazdasági és funkcionális előnyöket kínál, amelyek elősegítik az innovációt.

LÉZERMEGOLDÁSOKÉRT KAPCSOLATBAN

Több mint két évtizedes lézeres szakértelemmel és az egyes alkatrészeket a komplett gépekig terjedő átfogó termékkínálattal az Ön végső partnere a lézerrel kapcsolatos összes követelmény kielégítésében.

Kapcsolódó hozzászólások

Hagy egy Válaszol

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni *