Lézeres tisztítás

A lézeres tisztítási technológia alapelvei és alkalmazásai

A lézeres tisztítási technológia alapelveinek és alkalmazásainak megértése | Laserchina

Fedezze fel a lézeres tisztítási technológia forradalmi világát ezzel az átfogó útmutatóval. Ismerje meg ennek az iparágat megváltoztató, nagy pontosságú tisztítási módszernek az elveit, típusait és változatos alkalmazásait.

Bevezetés a Lézeres tisztítás Technológia

A lézeres tisztítási technológia megjelenése forradalmi ugrást jelent a tisztítási módszerek terén. Ez az innovatív technika kihasználja a lézerek nagy energiasűrűségét, pontosságát és hatékony vezetőképességét, egyértelmű előnyöket kínálva a hagyományos tisztítási módszerekkel szemben a hatékonyság, a pontosság és az adott helyek tisztításának képessége tekintetében. Egyik legjelentősebb előnye, hogy elkerülhető a tipikusan vegyszeres tisztítási módszerekkel összefüggő környezetszennyezés, miközben nem károsítja az aljzatot.

A lézeres tisztítás elve

A lézeres tisztítási technológia alapelveinek és alkalmazásainak megértése | Laserchina

A lézeres tisztítás magában foglalja az anyagok eltávolítását a szilárd (vagy néha folyékony) felületekről lézersugár hatásának kitéve. Alacsony lézerfluencia esetén az elnyelt lézerenergia felmelegíti és elpárologtatja vagy szublimálja az anyagot. Nagy fluenciáknál az anyag gyakran plazmává alakul. A lézeres tisztítás jellemzően az anyageltávolítás során alkalmazott impulzuslézeres alkalmazásokat jelenti, de megfelelő intenzitással a folyamatos hullámú lézersugarak is képesek anyageltávolítani. A mély ultraibolya sugárzásban működő excimer lézereket elsősorban fotoablációra használják, 200 nm körüli hullámhosszal. A lézerenergia abszorpciójának mélysége és az egyetlen lézerimpulzus által eltávolított anyag mennyisége az anyag optikai tulajdonságaitól, valamint a lézer hullámhosszától és impulzus időtartamától függ. Az egyes impulzusok által ablált teljes tömeget, amelyet általában ablációs sebességnek neveznek, jelentősen befolyásolják a lézer jellemzői, például a sugár pásztázási sebessége és a pásztázási vonal átfedése.

A lézeres tisztítási technológia típusai

 • Száraz lézeres tisztítás: Ez a módszer a munkadarab közvetlen impulzusos lézeres besugárzását foglalja magában, aminek következtében az aljzat vagy a felületi szennyeződések energiát vesznek fel, és megemelkedik a hőmérséklet, ami hőtágulást vagy a hordozó vibrációját eredményezi, ami szétváláshoz vezet. Ez kétféleképpen fordulhat elő: vagy a felületi szennyeződések kitágulnak a lézerelnyelés hatására, vagy a hordozó vibrál a lézer által kiváltott hő hatására.
 • Nedves lézeres tisztítás: Az impulzusos lézeres besugárzás előtt folyékony filmet viszünk fel a munkadarab felületére. A lézer hatására a folyékony filmréteg gyors hőmérséklet-emelkedése elpárolog, lökéshullámot hozva létre, amely a szennyező részecskéket érinti, és eltávolítja azokat a hordozóról. Ez a módszer megköveteli, hogy a hordozó és a folyadékfilm ne lépjen reakcióba, így korlátozva az alkalmazható anyagok körét.
 • Lézerrel indukált plazma lökéshullámos tisztítás: Szférikus plazma lökéshullám keletkezik, amikor a lézersugár ionizálja a levegőt a besugárzás során. A lökéshullám hatással van a tisztítandó munkadarab felületére, és energiát szabadít fel, amely eltávolítja a szennyeződéseket anélkül, hogy az aljzatot érintené. Ezzel a technikával akár több tíz nanométer átmérőjű szemcsés szennyeződéseket is meg lehet tisztítani, és nem korlátozza a lézer hullámhossza.

A plazmatisztítás fizikai alapelvei a következőkben foglalhatók össze:

 1.  A lézer által kibocsátott lézersugarat elnyeli a kezelendő felületen lévő szennyezőréteg.
 2.  A nagy energiaelnyelés gyorsan táguló plazmát (erősen ionizált, instabil gázt) hoz létre, lökéshullámot generálva.
 3.  A lökéshullám feldarabolja a szennyeződéseket, amelyek aztán kilökődnek.
 4.  A fény impulzusszélességének elég rövidnek kell lennie ahhoz, hogy elkerülje a hőfelhalmozódást, amely károsíthatja a kezelt felületet.
  e) Kísérletek azt mutatják, hogy ha egy fémfelületen oxidok vannak, a plazma a fém határfelületén képződik.

Plazma csak akkor keletkezik, ha az energiasűrűség túllép egy küszöbértéket, amely az eltávolítandó szennyeződéstől vagy oxidrétegtől függ. Ez a küszöbhatás elengedhetetlen a hatékony tisztításhoz, miközben biztosítja az aljzat anyagának biztonságát. A plazmaképződésnek létezik egy második küszöbértéke; túllépése károsíthatja az aljzatot. A hatékony tisztítás érdekében a hordozó károsodása nélkül a lézer paramétereit úgy kell beállítani, hogy az impulzus energiasűrűsége szigorúan a két küszöb között legyen.

Kezdetben ezt a három típusú lézeres tisztítási technológiát a félvezető lapkák mikroszkopikus részecskéinek megtisztítására fejlesztették ki, a félvezető technológia fejlődésével párhuzamosan. A lézeres tisztítást azonban azóta más területeken is alkalmazzák, mint például a gumiabroncs formák tisztítása, a festék eltávolítása a repülőgépek bőréről és a kulturális emlékek felületeinek helyreállítása.

A lézeres tisztítási technológia alkalmazásai

A lézeres tisztítási technológia alapelveinek és alkalmazásainak megértése | Laserchina

Félvezető mező

A félvezető lapkák és optikai hordozók tisztítása hasonló folyamatokat foglal magában: a nyersanyagok formázását vágással, köszörüléssel és egyéb módszerekkel. Ezen folyamatok során olyan szemcsés szennyeződések kerülnek be, amelyeket nehéz eltávolítani, és komoly veszélyt jelentenek az újraszennyeződésre. A félvezető lapkák felületén lévő szennyeződések befolyásolhatják az áramköri lapok nyomtatásának minőségét és lerövidíthetik a félvezető chipek élettartamát. Az optikai hordozókon lévő szennyeződések befolyásolhatják az optikai eszközök és bevonatok minőségét, ami potenciálisan egyenetlen energiaeloszláshoz és élettartam csökkenéséhez vezethet.

Mivel a száraz lézeres tisztítás könnyen károsíthatja a hordozót, a félvezető lapkák és optikai hordozók tisztítására való felhasználása korlátozott. Ezen a területen sikeresebben alkalmazzák a nedves lézeres tisztítást és a lézerrel indukált plazma lökéshullámos tisztítást.

Fém Anyag mező

A fémfelületek tisztítása makroszkopikus tartományba eső szennyeződéseket tartalmaz, ellentétben a félvezető lapkákon és optikai hordozókon található mikroszkopikus szennyeződésekkel. A fémfelületeken lévő szennyeződések jellemzően oxidrétegek (rozsda), festékrétegek, bevonatok és egyéb tapadások, amelyek lehetnek szervesek (festék, bevonatok) vagy szervetlenek (rozsda).

A fémfelületi szennyeződések tisztítása elsősorban a későbbi feldolgozás vagy felhasználás előkészítését szolgálja. Például titánötvözet alkatrészek hegesztése előtt el kell távolítani egy körülbelül 10 μm vastag oxidréteget, vagy repülőgép nagyjavítása során az eredeti festékréteget eltávolítani a bőrről az újrafestéshez. A gumiabroncs formák rendszeres tisztítása a rátapadt gumiszemcsék eltávolítására szintén elengedhetetlen a felületi tisztaság megőrzéséhez, ami biztosítja a legyártott abroncsok minőségét és a formák élettartamát. Mivel a fémanyagok károsodási küszöbe magasabb, mint a felületi szennyeződéseik lézeres tisztítási küszöbe, megfelelő teljesítményű lézertisztító gép kiválasztásával jó eredményeket lehet elérni, és ezt számos területen sikeresen alkalmazzák.

A lézeres tisztítási technológia egy fejlett technika, amely széles körű kutatási és alkalmazási lehetőségeket kínál olyan csúcskategóriás területeken, mint a repülőgépipar, a katonai felszerelések és az elektronika. Alkalmazási területei egyre bővülnek hatékonyságának, környezetbarátságának és hatékony tisztítási eredményének köszönhetően. A technológia nem csak a számára jól bevált festékeltávolítás és rozsdaeltávolítás, de az elmúlt években a fémhuzalok oxidrétegeinek tisztításáról is beszámoltak. A jelenlegi alkalmazások bővülése és új területek feltárása alapozza meg a lézeres tisztítási technológia fejlődését. Folyamatban van az új lézeres tisztítóberendezések fejlesztése és diverzifikálása, beleértve a többféle alkalmazást lefedő gépeket, valamint a speciális célokra tervezett gépeket. Az ipari robotokkal való jövőbeni integráció a teljesen automatizált lézeres tisztítás elérése érdekében szintén ígéretes irány.

A lézeres tisztítási technológia fejlődésének trendjei

 • A lézeres tisztítás elméleti kutatásának erősítése az alkalmazásának irányítására. A kiterjedt irodalom áttekintése feltárja, hogy nincs kiforrott elméleti rendszer, amely támogatná a lézeres tisztítási technológiát, a legtöbb kutatás kísérleti jellegű. Az elméleti rendszer felállítása alapvető a lézeres tisztítási technológia további éréséhez.
 • Alkalmazások bővítése a meglévő területeken és újak felfedezése. A lézeres tisztítási technológia kiforrott az olyan alkalmazásokban, mint a festék- és rozsdaeltávolítás, és a közelmúltban megjelent jelentések rávilágítottak a fémhuzalok oxidrétegeinek tisztítására való alkalmazására. Alkalmazásainak növekedése mind a meglévő területeken, mind az új területeken termékeny talajt jelent a technológia fejlődéséhez.
 • Új lézeres tisztítógépek fejlesztése. A jövő berendezései valószínűleg változatosabbak lesznek, egyes gépek több alkalmazást is lefednek, például egyetlen gép, amely egyszerre képes a festék- és rozsdaeltávolításra, míg másokat olyan speciális feladatokra terveztek, amelyekhez esetleg egyedi fúrókra vagy száloptikára lesz szükség a szennyeződések kis helyeken történő tisztításához. Egy másik forró alkalmazási irány az ipari robotokkal való együttműködés a teljesen automatizált lézeres tisztítás elérése érdekében.

Következtetés

A lézeres tisztítási technológia, amelyet a lézeres tisztítógép képvisel, a modern innováció ékes példája, és olyan előnyöket kínál, amelyekkel a hagyományos tisztítási módszerek nem férnek hozzá. Az új lézeres tisztítóberendezések folyamatos fejlesztésével és alkalmazásainak új ágazatokra való kiterjesztésével a tisztítási folyamatok jövője fényesnek tűnik. Mint LASERCHINA A mérnökök továbbra is úttörő szerepet töltenek be ezen a területen, várható, hogy a lézeres tisztítás a nagy pontosságú iparágak alapvető elemévé válik, új mércét állítva fel a tisztaság, a hatékonyság és a környezeti felelősség terén.

LÉZERMEGOLDÁSOKÉRT KAPCSOLATBAN

Több mint két évtizedes lézeres szakértelemmel és az egyes alkatrészeket a komplett gépekig terjedő átfogó termékkínálattal az Ön végső partnere a lézerrel kapcsolatos összes követelmény kielégítésében.

Kapcsolódó hozzászólások

Hagy egy Válaszol

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni *