Lézeres tisztítás

A lézeres tisztításban rejlő lehetőségek felszabadítása a flexonyomtatásban

A lézeres tisztításban rejlő lehetőségek felszabadítása a flexonyomtatásban | Laserchina

A kerámia anilox tekercsek megjelenése jelentős mérföldkövet jelentett a flexonyomtatás fejlődésében. A nagy tintaátviteli pontosságukról és a meghosszabbított élettartamukról ismert tekercsek fokozatosan háttérbe szorultak fémből készült társaikkal, és a flexo nyomtatási beállítások standard kellékévé váltak. Számos előnyük mellett azonban a kerámia anilox hengerek tisztításának kihívása továbbra is fennáll, kiemelve karbantartásuk és hosszú élettartamuk kritikus aspektusát.

Miért kihívást jelent a kerámia Anilox tekercsek tisztítása?

A kerámia anilox hengerek tisztításának nehézségei a fémekhez képest több kulcsfontosságú tényezőből fakadnak:

 • A kerámiabevonat porózus jellege: A kerámiabevonat felvitelére alkalmazott termikus permetezési eljárás természetesen porozitást eredményez, amely a különböző tekercsek között változik. Ez a porozitás növeli a kerámiaréteg felületi energiáját, így a festékmaradványok makacsabbak.
 • Lézergravírozott cellafalak: A sejtfalak és élek lézergravírozással létrehozott érdessége súlyosbítja a problémát azáltal, hogy fokozza a maradék tinták tapadását.
 • High Line szűrők: Az akár 1600 LPI-t elérő vonalszűrőknél az apró cellanyílások (15 μm alatt) könnyen eltömődhetnek a megkeményedett tintával, ami megnehezíti a tisztítási folyamatot.
 • Tervezési hibák: Néhány anilox tekercset indokolatlanul mély cellákkal terveztek a nagyobb tintamennyiség érdekében, ami nemcsak növeli a tisztítás során bekövetkező sérülések kockázatát, hanem a tinta egyenetlen eloszlásához is vezethet, ha nem tisztítják alaposan.
 • Fejlődések a tintakészítményekben: A flexofestékek folyamatos fejlesztése, különösen a nyomtatási sebesség és az időjárásállóság tekintetében, egyre nehezebbé teszi a hagyományos módszerekkel történő tisztításukat.

Tekintettel ezekre a kihívásokra, a biztonságos és hatékony tisztítási módszerek keresése a kerámia anilox hengerek élettartamának meghosszabbítása érdekében folyamatosan zajlik, és különféle technikákat vizsgálnak.

Innovatív tisztítási módszerek az Anilox tekercsekhez

Az évek során számos tisztítási technikát alkalmaztak, beleértve a kézi oldószeres tisztítást, az ultrahangos tisztítást, a nagynyomású vizes tisztítást, a NaHCO3 szemcseszórást, a szárazjég-szórást és a műanyag gyöngyszórást. Ezek a módszerek két fő kategóriába sorolhatók: oldószer alapú és közeg-szórás, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A nem megfelelő használat azonban súlyos következményekkel járhat, például tekercsduzzanat az oldószer helytelen használatából vagy faltörések a nem szabványos ultrahangos tisztítás miatt.

Ez a vegyes eredmények és a hagyományos tisztítási módszerekkel szembeni magas felhasználói igények háttere megnyitotta az utat a lézeres tisztítási technológia fejlődése előtt. Ez az innovatív megközelítés, amelyet régóta használnak más iparágakban rozsda eltávolítása és festékeltávolítás, ígéretes megoldást kínál a kerámia anilox tekercs tisztítására.

Bevezetés a lézeres tisztítási technológiába

A lézeres tisztítás, egy olyan eljárás, amelynek során egy adott lézersugarat egy anilox tekercs felületén irányítanak, hogy a tintamaradékokat a sejtek károsítása nélkül párologtassák el, úttörő módszerré vált. Ez a technika a száraz tinta kötőanyag-komponensét célozza meg, amely kulcsfontosságú a tinta tapadásához és a filmréteg kialakulásához, lehetővé téve a cellákon belüli megkeményedett tinta alapos tisztítását. A lézer paramétereinek gondos kiválasztásával és beállításával a tinta kötőanyaga alapján a lézeres tisztítás hatékonyan távolíthatja el a maradványokat, miközben megőrzi a kerámiaréteget.

A lézeres tisztítási folyamat: közelebbről

A folyamat több lépésből áll:

 • A lézersugarat a tekercs celláiban lévő tintamaradékok elnyelik.
 • A gyors energiainjektálás hatására a kötőanyag (gyanta) plazma állapotba tágul.
 • A keletkező erősen ionizált gáz növeli a nyomást a cellákon belül, és kifújja a szennyeződéseket.
 • A lézer teljesítménye és energiaküszöbe úgy van kialakítva, hogy a gyantát célozza meg, miközben a kerámia és a legtöbb pigment komponens érintetlen marad.
 • A lézerfej melletti vákuumrendszer folyamatosan távolítja el a kilökődött szennyeződéseket.
 • A megmaradt pigmenteket sűrített levegővel vagy alkoholba mártott, szöszmentes ruhával törölheti le.

A lézeres tisztítás biztonsága és hatékonysága

Lézeres tisztítás, javasolta LASERCHINA mérnökök, kiemelkedik környezet- és üzembiztonságával. Kiküszöböli a vegyszerek használatát, csökkenti a kezelők egészségügyi kockázatait, és megfelel a szigorú környezetvédelmi előírásoknak. Ezenkívül biztosítja az anilox tekercsek integritását, és kezeli az egyéb tisztítási módszerekből eredő esetleges károsodásokat.

A lézeres tisztítógép kialakítása számos biztonsági funkciót tartalmaz, és lehetővé teszi a paraméterek előzetes tesztek alapján történő előre beállítását, leegyszerűsítve a tisztítási folyamatot. A magas előzetes költségekkel kapcsolatos aggodalmak ellenére, lézeres tisztítógépek, amelyek körülbelül 150,000 XNUMX jüannál kezdődnek, hosszú távú költséghatékony megoldást jelentenek hatékonyságuk és az anilox tekercscsere általános szükségleteinek csökkenése miatt.

Következtetés: A jövő fényes a lézeres tisztítási technológiával

Ahogy a flexonyomtatási ipar folyamatosan fejlődik, a kerámia anilox tekercsek hatékonyságának és hosszú élettartamának megőrzése továbbra is kiemelten fontos. A lézeres tisztítási technológia a biztonság, az alaposság és a költséghatékonyság ígéretével jelentős előrelépést jelent az anilox tekercs karbantartásában. A megfelelő lézeres tisztítógép kiválasztásával és ennek az innovatív tisztítási módszernek a magáévá tételével a nyomdavállalatok optimális teljesítményt és tartósságot biztosíthatnak anilox tekercseik számára, megnyitva az utat a jobb minőségű nyomtatás és a fenntarthatóbb működés felé.

LÉZERMEGOLDÁSOKÉRT KAPCSOLATBAN

Több mint két évtizedes lézeres szakértelemmel és az egyes alkatrészeket a komplett gépekig terjedő átfogó termékkínálattal az Ön végső partnere a lézerrel kapcsolatos összes követelmény kielégítésében.

Kapcsolódó hozzászólások

Hagy egy Válaszol

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni *