Lézer jelölés, Lézervágó

Az ultraibolya lézertechnológia bővülő horizontja a modern iparágakban

Az ultraibolya lézertechnológia bővülő horizontja a modern iparágakban | Laserchina

Ahogy az elektronikus eszközök egyre szélesebb körben elterjednek, és a lézeralkalmazások egyre változatosabbak, az ultraibolya (UV) lézerek használata lenyűgöző ütemben növekszik. Az UV lézerek, különösen a 355 nm-es sugárminőségűek, különleges előnyökkel járnak, hogy speciális anyagokon alkalmazzák a minimális termikus deformációt, így rendkívül keresettek az olyan iparágakban, mint a PCB (nyomtatott áramkör), az FPC (flexibilis nyomtatott áramkör), az elektronika. papír, műanyag, fólia, üveg és bizonyos speciális fémanyagok.

Az UV-lézeres karbantartás rejtett költségei: Esettanulmány

A több éves használat azonban feltárt egy zavarba ejtő problémát – az UV-lézerek rendszeres karbantartást igényelnek, és egyes gátlástalan gyártók még azt is javasolják, hogy az ügyfelek cseréljék ki teljesen lézereiket, gyakran jelentős költséggel. LASERCHINA A mérnökök találkoztak olyan esetekkel, amikor az ügyfelek több mint százezer RMB-t költöttek egy éven belül egy 10 wattos UV-lézerre, mások pedig tízezreket költöttek két éven keresztül csupán egy 5 wattos lézer karbantartására a garanciaidőn túl.

Az UV lézeres karbantartás szükségessége

Elengedhetetlen az UV lézerek és műszaki korlátaik tudatosítása, mivel jelenleg nincs tökéletes megoldás az iparágon belül. Ha az UV-lézerek elengedhetetlenek a működéséhez, készüljön fel az elkerülhetetlen karbantartási költségekre – ne feledje, hogy a karbantartás, nem a csere a kulcsfontosságú.

Az UV-lézer élettartamának és gondozásának megértése

A 355 nm-es UV lézerekkel kifejlesztett UV lézeres jelölő- és vágóeszközök harmadrendű intracavity frekvencia háromszoros technológiát alkalmaznak. A 355 nm-es fókuszált UV fényfolt kivételesen kicsi, jelentősen csökkenti az anyag hődeformációját és hőhatását. Az UV-lézerek effektív élettartama általában 8000-12000 óra, ami körülbelül 2-3 évnyi használatot jelent – ​​nem a 20000 órás elméleti értéket, amit egyes gyártók állítanak.

Bepillantás az UV lézerforrásba

Az UV lézerforrás belső szerkezete rávilágít arra, hogy miért van szükség karbantartásra az azonnali csere helyett. A tipikus oldalsó pumpás UV-lézer V-alakú optikai útja magában foglalja a lézerüreget, a lézerfényforrást, a kristálymodult, az akuszto-optikai Q-kapcsolót és a különféle visszaverő tükröket. Ez egy összetett megállapodás, amely nem teszi szükségessé az alapos megértést a nem szakemberek számára.

Az UV lézersugár előállításának folyamata

Az elterjedt oldalsó szivattyúzású szilárdtestlézer 355 nm hullámhosszú UV fényt bocsát ki. Ez a folyamat azzal kezdődik, hogy a pumpás fényforrás a lézerkristály által elnyelt fényt bocsát ki, amelyet aztán alapfrekvenciás fénnyel alakítanak át. Ez a fény, miután áthaladt a frekvencia-kettőző kristályokon, megkétszerezi a frekvenciáját. Az alap- és kettős frekvenciájú fény keveréke kombinált kristályokon keresztül végső soron UV lézerfényt állít elő.

Az idő múlásával a tükördarabokon lévő nagy fényvisszaverő és nagy áteresztőképességű bevonatok, valamint a frekvencia-kettőző és -háromszorozó kristályok korlátai elkerülhetetlenül jelölésekhez vezetnek a tükrökön és a kristályokon, különösen a 355 nm-es hullámhossz alatt. A folyamatos használat a lézerteljesítmény csökkenését okozza.

Az UV lézeres karbantartás pontossága

Mivel az UV-lézereket rendkívül tiszta helyiségekben szerelik össze, a karbantartás gyakran magában foglalja a tükrök és kristályok helyzetének újraállítását, hogy visszanyerje az elegendő UV-energiát. Ez a műszaki szolgáltatás általában elfogadható költséget jelent az ügyfelek számára, és nem feltétlenül igényli a tükrök és kristályok cseréjét. Ha azonban többszöri karbantartás után jelentős nyomok maradnak ezeken az alkatrészeken, és a beállítás során nem sikerül megfelelő pozíciót találni, csak akkor jöhet szóba az alkatrészcsere – igaz, az költségesebb.

Befejező tanácsok UV-lézert használóknak

Ismétlem, az UV lézerforrás normál működési élettartama 8000-12000 óra. A 20000 XNUMX órás élettartam csupán elméleti határ. Elengedhetetlen, hogy a felhasználók megértsék a gyakorlati elvárásokat és a karbantartási követelményeket, hogy elkerüljék a szükségtelen költségeket és biztosítsák lézerberendezéseik hosszú élettartamát.

LÉZERMEGOLDÁSOKÉRT KAPCSOLATBAN

Több mint két évtizedes lézeres szakértelemmel és az egyes alkatrészeket a komplett gépekig terjedő átfogó termékkínálattal az Ön végső partnere a lézerrel kapcsolatos összes követelmény kielégítésében.

Hagy egy Válaszol

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni *